Blog

Meike Korpershoek deelt hier regelmatig haar ervaringen in en inzichten over het onderwijs, bespreekt boeken en laat gastbloggers aan het woord.

14 maart 2016 15:00
Tijdens onze lessen doorlopen we met de studenten eigenlijk steeds een cyclus om ervoor te zorgen dat hun teksten steeds beter worden. Twee weken geleden beschreef ik deze cyclus en sinds vorige week deel ik per fase wat werkvormen om deze cyclus goed te laten verlopen. Vandaag de tweede fase: het schrijven van de tekst.
07 maart 2016 15:00
Tijdens onze lessen doorlopen we met de studenten eigenlijk steeds een cyclus om ervoor te zorgen dat hun teksten steeds beter worden. Vorige week beschreef ik deze cyclus en vanaf vandaag wil ik per fase wat werkvormen delen om deze cyclus goed te laten verlopen. Vandaag de eerste fase: het voorbereiden van een schrijftaak.
29 februari 2016 15:00
Tijdens onze lessen doorlopen we met de studenten eigenlijk steeds een cyclus om ervoor te zorgen dat hun teksten steeds beter worden. Deze cyclus is geïnspireerd op het boek Goed geschreven van Wilma van der Westen, maar we hebben er onze eigen draai aan gegeven. Omdat Kim heel helder kan uitleggen hoe deze cyclus verloopt, noemen we hem in de wandelgangen ook wel grappend 'de cyclus van Kim'. Vandaag wil ik er iets meer over vertellen en de komende weken wil ik per fase graag wat werkvormen delen om deze cyclus goed te laten verlopen.
22 februari 2016 15:00
Door Meli van Gellecum. In november 2015 schaarde 75 procent van de aanwezige neerlandici op de conferentie Het Schoolvak Nederlands zich achter het opgestelde Manifest Nederlands op school. Dit Manifest is opgesteld namens de twee meesterschapsteams Nederlands (letterkunde, taalkunde en taalbeheersing) die zijn ingesteld door acht Nederlandse universitaire faculteiten Letteren en Geesteswetenschappen. Zij geven acht stellingen om het curriculum Nederlands fundamenteel te herzien en te streven naar betere resultaten en aantrekkelijk en betekenisvol taal- en literatuuronderwijs.
15 februari 2016 15:00
Door Meli van Gellecum. In Trouw verscheen op woensdag 10 februari 2016 een artikel van Martin Slagter als reactie op het Manifest Nederlands op school. Martin Slagter is filosoof en neerlandicus en reageert kritisch op een aantal stellingen van het Manifest en dan met name op de tweede stelling ‘het vak Nederlands moet ook denkvaardigheidsonderwijs zijn’. Jongeren goed Nederlands leren op alle gebieden vindt hij al moeilijk genoeg. Kortom, zijn reactie luidt: ‘schoenmaker, houd je bij je leest’. Gelijk heeft hij: hij is filosoof en hij zal ongetwijfeld bij de uitvoering van zijn lessen gericht zijn op denkvaardigheden.
08 februari 2016 15:00
Een paar weken geleden sprak ik een collega over haar toekomstplannen. Het onderwijs sprak haar aan en ze wilde hier graag over doorpraten. Wat is het goed om af en toe zo'n gesprek te voeren.
01 februari 2016 15:00
Door Kim van Haperen. Op zaterdag 30 januari werd in Amstelveen het eerste congres van researchED in Nederland gehouden. ResearchED is een beweging met als doel het onderwijsonderzoek en de -praktijk dichter bij elkaar te brengen. Meike vroeg de woensdag voor de bijeenkomst of ik meeging en ik kon natuurlijk niet weigeren. Mijn conclusie: de Taalprof is goed op weg.
25 januari 2016 15:00
Afgelopen weekend was ik met mijn ouders en vriend in het Rijksmuseum. Ik bekeek de Nachtwacht twee keer eerder, maar zag hem dit weekend pas voor het eerst.
18 januari 2016 15:00
De kerstvakantie was een goed moment om mijn stapel leesvoer die flink aan het uitdijen was weer eens onder handen te nemen. De fysieke stapel is helaas nog steeds net zo hoog, maar mijn virtuele leeslijsten (Blendle, De Correspondent) zijn lekker uitgedund. Vandaag blog ik weer eens over democratisering naar aanleiding van Niet meer vrouwen, maar gewoon minder top (Jacky van Goor, Trouw, 16 december 2015).
11 januari 2016 15:00
De kerstvakantie was een goed moment om mijn stapel leesvoer die flink aan het uitdijen was weer eens onder handen te nemen. De fysieke stapel is helaas nog steeds net zo hoog, maar mijn virtuele lees- en kijklijsten (Blendle, De Correspondent, Uitzending Gemist) zijn lekker uitgedund. Vandaag blog ik over administratie in het onderwijs naar aanleiding van De Monitor (KRO-NCRV, 10 januari 2016).
04 januari 2016 15:00
De kerstvakantie was een goed moment om mijn stapel leesvoer die flink aan het uitdijen was weer eens onder handen te nemen en goed na te denken over onderwijsgerelateerde onderwerpen. De fysieke stapel is helaas nog steeds net zo hoog, maar mijn virtuele leeslijsten (Blendle, De Correspondent) zijn lekker uitgedund. Ik werd onder andere aan het denken gezet door Ict in de klas. Zo werkt het wél (Marilse Eerkens, De Correspondent, 10 november 2015).
14 december 2015 15:00
Een paar weken geleden begon ik met bloggen aan de hand van zinnen die ik tegen ben gekomen in teksten van studenten. Door deze te noteren en te analyseren kun je een kijkje nemen in het hoofd van je studenten en begrijpen waarom bepaalde fouten gemaakt worden. Dit helpt vervolgens om in gesprek te gaan met een student over de gemaakte fouten en om op die manier niet alleen aan taalvaardigheid, maar ook aan denkvaardigheden te werken. Ik doe dit al enkele jaren en de komende weken wil ik graag inzoomen op de typen fouten die ik zoal tegenkom in de klas. Vandaag schrijf ik de laatste aflevering en deze baseer ik niet op zinnen uit teksten, omdat dat vanwege het onderwerp een beetje lastig is: structuur.
07 december 2015 15:00
Een paar weken geleden begon ik met bloggen aan de hand van zinnen die ik tegen ben gekomen in teksten van studenten. Door deze te noteren en te analyseren kun je een kijkje nemen in het hoofd van je studenten en begrijpen waarom bepaalde fouten gemaakt worden. Dit helpt vervolgens om in gesprek te gaan met een student over de gemaakte fouten en om op die manier niet alleen aan taalvaardigheid, maar ook aan denkvaardigheden te werken. Ik doe dit al enkele jaren en de komende weken wil ik graag inzoomen op de typen fouten die ik zoal tegenkom in de klas. Vandaag: spelling en verbuiging.
30 november 2015 15:00
Twee weken geleden begon ik met bloggen aan de hand van zinnen die ik tegen ben gekomen in teksten van studenten. Door deze te noteren en te analyseren kun je een kijkje nemen in het hoofd van je studenten en begrijpen waarom bepaalde fouten gemaakt worden. Dit helpt vervolgens om in gesprek te gaan met een student over de gemaakte fouten en om op die manier niet alleen aan taalvaardigheid, maar ook aan denkvaardigheden te werken. Ik doe dit al enkele jaren en de komende weken wil ik graag inzoomen op de typen fouten die ik zoal tegenkom in de klas. Vandaag: formulering.
23 november 2015 15:00
Vorige week begon ik met bloggen aan de hand van zinnen die ik tegen ben gekomen in teksten van studenten. Door deze te noteren en te analyseren kun je een kijkje nemen in het hoofd van je studenten en begrijpen waarom bepaalde fouten gemaakt worden. Dit helpt vervolgens om in gesprek te gaan met een student over de gemaakte fouten en om op die manier niet alleen aan taalvaardigheid, maar ook aan denkvaardigheden te werken. Ik doe dit al enkele jaren en de komende weken wil ik graag inzoomen op de typen fouten die ik zoal tegenkom in de klas. Vandaag: zinsbouw.
16 november 2015 15:00
Tijdens de workshop van Jeroen Steenbakkers, waar ik vorige week over blogde, adviseerde hij ons om eens te noteren en te analyseren wat voor fouten studenten maken. Op die manier kun je namelijk een kijkje nemen in het hoofd van je studenten en begrijpen waarom bepaalde fouten gemaakt worden. Dit helpt vervolgens om in gesprek te gaan met een student over de gemaakte fouten en om op die manier niet alleen aan taalvaardigheid, maar ook aan denkvaardigheden te werken. Ik doe dit al enkele jaren en de komende weken wil ik graag inzoomen op de typen fouten die ik zoal tegenkom in de klas. Vandaag: woordenschat.
09 november 2015 15:00
Afgelopen vrijdag bezocht ik de Landelijke Studiedag van Levende Talen en die bracht me een paar mooie inzichten, onder andere over werkwoordspelling en andere grammaticale regels. "Werkwoordspellingsfouten is als solliciteren met je gulp open. Je wordt geen slechtere kandidaat, maar je kans op de baan is wel kleiner."
02 november 2015 15:00
De afgelopen week deed De Correspondent een spraakmakende oproep. De dag erna werd de oproep besproken met Rick Nieman en Bert van der Veer in het Mediaforum van Radio 1. Ik zou bijna over elke zin uit dit gesprek een blog kunnen schrijven, maar vanuit professioneel oogpunt sprong er één uit voor mij.
26 oktober 2015 15:00
Door Vika Lukina. Sinds september 2014 ben ik in dienst van de Taalprof als corrector. Het tweejarig bestaan van de organisatie leek mij een mooie gelegenheid om op het afgelopen jaar terug te kijken en op een rij te zetten waarom ik blij ben dat ik hier werk.
19 oktober 2015 15:00
Een paar keer per jaar lees ik met enkele mensen uit het onderwijs een onderwijsboek of -artikel en bespreken we de inhoud onder het genot van een hapje en een drankje. Deze week bespraken we Jongens zijn slimmer dan meisjes en andere mythes over leren en onderwijs van Pedro de Bruyckere en Casper Hulshof.
12 oktober 2015 15:00
Twee jaar geleden schreven Meli en ik ons in bij de Kamer van Koophandel onder de naam ‘de Taalprof’. Nu vieren we onze verjaardag. Wat is er gebeurd in die tussentijd?
05 oktober 2015 15:00
Het klinkt misschien gek, maar ik kan heel veel inspiratie halen uit saaie en vervelende vergaderingen. Gelukkig - of helaas dus - heb ik er niet zo veel. Meli en ik kunnen altijd snel vergaderen, beslissen en bespreken in een half uur wat besloten en besproken moet worden, en kletsen daarna over mooie boeken die we hebben gelezen of over hoe het thuis gaat. Fijne vergaderingen dus, ook omdat we elkaar meestal maar eens per week zien.
28 september 2015 15:00
Schrijven met effect is bedoeld voor hbo- en universitaire studenten die willen oefenen met het schrijven van zakelijke teksten en voor professionals die hun schrijfstijl willen perfectioneren. Het boek is zowel geschikt voor groepsonderwijs als voor zelfstudie. Deze tekst is afkomstig van de achterflap van Schrijven met effect en vandaag bespreek ik de vijfde druk van dit boek.
21 september 2015 15:00
Bijna een jaar geleden maakte ik tijdens de Studiedag van Levende Talen kennis met alle mogelijkheden die er zijn om ICT te gebruiken in de les. Voor de studiedag gebruikte ik al veel apps en websites, maar ik kwam er daar pas achter dat er nog veel meer kan. Sindsdien mag ik graag nieuwe hulpmiddelen uitproberen en binnen het docententeam zijn we ook steeds meer ideeën gaan uitwisselen. In deze blog geef ik een overzicht van mijn favorieten op dit moment. Ik noem ze met nadruk digitale húlpmiddelen, omdat de inhoud van de les natuurlijk nooit onderschikt mag worden aan de ICT, maar ICT kan wel ondersteuning bieden.
14 september 2015 15:00
Door Kim van Haperen. Toen ik drie jaar geleden bij de Taalprof (toen nog Mens en Team) begon, was ik bezig met de master Nederlands als tweede taal. Mijn ervaringen met onderwijs bestonden uit mijn deelname aan het basis- middelbaar en universitair onderwijs; het ontwikkelen van toets- en lesmateriaal en het geven van bijles op middelbare scholen. Bij de Taalprof kreeg ik de kans om mijn ervaring uit te breiden met het onderwijs aan hbo-studenten.