Blog

Meike Korpershoek deelt hier regelmatig haar ervaringen in en inzichten over het onderwijs, bespreekt boeken en laat gastbloggers aan het woord.

13 maart 2017 15:00
Een docent aan de hbo-opleiding Sportmanagement legde me onlangs uit dat studenten in het tweede jaar wat hem betreft van ‘oud denken’ naar ‘nieuw denken’ moeten. Lekker vaag, maar wat hij ermee bedoelde was wat mij betreft cruciaal in een snel veranderende maatschappij.
27 februari 2017 15:00
We mogen weer naar de stembus en er valt nogal wat te kiezen. Hierbij tip ik wat leesvoer dat de vraag probeert te beantwoorden welke partij het meeste doet op het gebied van onderwijs.
30 januari 2017 15:00
Het beoordelen van een geschreven tekst is een van de moeilijkste dingen die er is. In ons eigen team van beoordelaars merken we regelmatig dat iedereen zijn eigen stokpaardjes en blinde vlekken heeft en dat er over smaak niet te twisten valt. Streven naar tachtig procent interbeoordelaarsbetrouwbaarheid is enorm ambitieus. Hoe pakken we het nu aan en hoe kan het nog beter?
16 januari 2017 15:00
De leerstijlen, leerpiramides en digital natives zijn niet weg te (beeld)denken uit het onderwijs. Toch zijn het voor een groot deel onderwijsmythes. Johannes Visser schrijft er op de Correspondent een mooie serie over die ik bij dezen graag deel.
13 januari 2017 15:00
Ik bezocht de afgelopen weken diverse congressen en overal kwam de opkomst van Trump en het populisme ter sprake. Als men ergens naar zichzelf wijst bij het vinden van een verklaring voor deze ontwikkeling, dan is het wel in het onderwijs. In het huidige Trumptijdperk van ‘fake news’ en ‘alternative facts’ is goede communicatie over bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek belangrijker dan ooit en kennelijk zijn we daarin niet geslaagd.
02 januari 2017 15:00
Per 1 januari nemen we afscheid van Meli bij de Taalprof. Voor mij betekent dat afscheid van een fijne collega met wie ik meer dan vijf jaar samenwerkte. Ondanks het verschil in leeftijd en dus levensfase, vonden we elkaar in de gemeenschappelijke wens om het onderwijs te verbeteren en onszelf en ons team te blijven ontwikkelen. Ik zet de Taalprof nu voort met een team van fijne collega’s en heb er ontzettend veel zin in.
19 december 2016 15:00
Laat ik maar gewoon eerlijk zijn: mijn lijf schreeuwde om een weekje vakantie vorige week. Ik was er echt van overtuigd dat de kerstvakantie vrijdagmiddag zou aanbreken, maar helaas… we moesten nog een week. Of moesten? Mochten! Hallo, ik werk in het onderwijs! Ik heb de mooiste baan die er is!
28 november 2016 15:00
Begin dit jaar schreef ik een serie over de cyclus die wij steeds doorlopen tijdens onze lessen om ervoor te zorgen dat studenten aan de hand van hun eigen leerdoelen hun schrijfvaardigheid verbeteren. Een van die artikelen ging over het geven en ontvangen van feedback. Een onderdeel van dat artikel was de zogenaamde peer feedback. Naar aanleiding van een artikel op de blog Vernieuwenderwijs over het effect van peer feedback wijd ik graag een keer een blogpost helemaal aan peer feedback. Want hoe zorg je ervoor dat studenten effectieve peer feedback geven en ontvangen?
14 november 2016 15:00
Wanneer we studenten een vak als Zakelijk Schrijven aanbieden, stuiten we regelmatig op weerstand, want waarom zou bijvoorbeeld een ICT-student die de hele dag aan het programmeren is goed moeten kunnen schrijven? En waarom zou je wéér een vak als Nederlands nodig hebben als je al havo-examen hebt gedaan? Of waarom zou een student nog beter moeten leren schrijven als de vakdocent een verslag gewoon beloond heeft met een 8?
31 oktober 2016 15:00
Op 2 november 2016 opent het Venture Lab Humanities van de Universiteit van Amsterdam officieel. Op de website van het Lab is te lezen dat dit nieuwe initiatief ondernemende medewerkers, studenten en alumni van de faculteit der Geesteswetenschappen een plek biedt om elkaar te ontmoeten en te inspireren, en dat er vanuit het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) Venture Lab en de Innovation Exchange Amsterdam (IXA) trainingen en coaching op maat zullen worden geboden bij het starten van een eigen bedrijf. Prachtig, maar… hoort ondernemen wel op de universiteit en is het niet aan studenten zelf om te werken aan hun carrièreperspectieven?
17 oktober 2016 15:00
Ik mag graag filmpjes over het onderwijs bingewatchen, artikelen over onderwijs bingereaden en podcasts over onderwijs bingelistenen (ik zal dit ook eerlijk in mijn medisch dossier op laten nemen). Daar constateer ik hoe langer hoe meer een debat dat volgens mij vaker gevoerd mag worden, zowel in als buiten de klas, namelijk: draait het in het onderwijs om het individu of om het collectief?
03 oktober 2016 15:00
Tijdens onze teamdag in juni organiseerde Jacques een sessie over creatief schrijven. Het lijkt in eerste instantie niet iets wat per se aandacht verdient in het hbo, maar ik realiseerde me tegelijk dat we betere schrijvers worden als we iets meer creativiteit gebruiken bij het schrijven, en daardoor met meer plezier kunnen schrijven. Schrijfoefeningen die de creativiteit stimuleren openen luikjes in je hoofd waardoor teksten origineler, leesbaarder en gewoon leuker worden. Er is niets mis met een prettig leesbare zakelijke tekst, toch?
19 september 2016 15:00
Op 5 september konden we weer eens lezen over de ondermaatse taalvaardigheid van studenten. Deze keer in het artikel ‘Scripties en tentamens vol taalfouten’ in NRC. In vijftig tot zestig procent van de scripties schort het aan het Nederlands en hogescholen en universiteiten zijn nauwelijks in staat om de taalvaardigheid van hun nieuwe studenten te repareren.
05 september 2016 15:00
Een zomervakantie betekent vaak terugblikken op het afgelopen studiejaar en vooruitkijken naar het volgende. Wat willen we bereiken? Waar zijn we tevreden over? Welke nieuwe weg slaan we in? Eigenlijk deden we het dit jaar niet in de zomervakantie, maar een paar weken eerder, op onze teamdag in juni. Er is al veel over geschreven op deze blog, maar welke plannen voor dit jaar kregen daar vorm?
27 juni 2016 15:00
We hebben nog een paar weken te gaan, maar voor mij is dit de laatste blog voor ik twee maanden blogvakantie neem. Tijd voor een terugblik dus. Wat hebben we allemaal gedaan dit jaar? En wat kwam er terecht van de goede voornemens?
20 juni 2016 15:00
Het kan aan mij liggen, maar het lijkt net of onderwijs maar hotter en hotter wordt: zo was er veel discussie rondom Onderwijs 2032 en het eindexamen Nederlands. Vandaag verscheen het CPB-rapport ‘Kansrijk onderwijsbeleid’ dat ook al het nodige stof doet opwaaien. Onderwijs is van iedereen en daarom heeft iedereen er iets over te zeggen. Hoe heerlijk én confronterend is het dan om even mee te mogen kijken in de dagelijkse praktijk.
13 juni 2016 15:00
Door Annet Bremen. Zoals Kim al eerder schreef vond recentelijk de spardag van de Taalprof plaats. We kwamen met ons team bijeen om te praten over projecten, financiën en onderwijsvisie. Op voorhand werden samenvattingen van onderwijsvisies gedeeld en werd gevraagd wie over welke visie een presentatie wilde geven. Tussen al dat materiaal zat een interview met onderwijspedagoog Gert Biesta, mét de waarschuwing: 'Behoorlijk taaie kost!'
06 juni 2016 15:00
Door Kim van Haperen. Recentelijk vond de spardag van de Taalprof plaats. Ik en mijn collega’s kwamen bijeen om te praten over onze projecten, financiën en onderwijsvisie. Tijdens een van de gesprekken vertelde Meike over een aflevering van Tegenlicht die zij en Meli onlangs hadden gezien: ‘Rendement van geluk’. Zij vonden die aflevering inspirerend, wat maakte dat ik deze ook wilde bekijken. De aflevering zorgde voor nieuwe inzichten in het bedrijfskundig gedachtegoed van de Taalprof.
30 mei 2016 15:00
Veel mensen van buiten het onderwijsveld vinden het vooral een fantastische smoes, maar ik vind mei altijd een gekke, drukke maand. Het is me dit jaar niet gelukt om de meimaand te vullen met blogs en dat vind ik erg jammer. Voor de zomervakantie verschijnen er nog een paar mooie en dan start ik na de zomer weer met frisse moed en iedere week een nieuwe blog.
25 april 2016 15:00
Ik ben vandaag voor de verandering eens kort van stof, want ik vond een mooi plaatje op internet dat meer zegt dan duizend woorden. Momenteel ben ik Leren zichtbaar maken van John Hattie aan het lezen en deze afbeelding is een mooie, iets minder genuanceerde, samenvatting van zijn werk. Stof tot nadenken!
18 april 2016 15:00
Een student in het hbo is volwassen, heeft vrijwillig voor een opleiding gekozen en dus kan de volledige verantwoordelijkheid voor zijn leerproces bij hem neergelegd worden. In theorie vind ik het idee prachtig, maar de praktijk blijkt weer eens weerbarstiger.
11 april 2016 15:00
Op 23 maart verscheen er een artikel van Aafke Romeijn in Vrij Nederland getiteld ‘Waarom zoveel jonge leraren ermee stoppen’. ‘Een derde van de docenten onder de dertig stopt binnen vijf jaar met lesgeven,’ zo begon het artikel. Schokkende cijfers. Ik nader de vijf jaar en ik zal dan eindelijk mijn bevoegdheid halen. Ik wil hier niet pleiten voor nog meer onbevoegde docenten voor de klas (vijftien procent, volgens het artikel), maar wel voor een andere manier van docenten klaarmaken voor het onderwijs.
04 april 2016 15:00
Het Manifest Nederlands op School heeft het over bewuste geletterdheid. Dat zou het onderwijs moeten nastreven. Nogal wiedes zeg: wie leert zijn leerlingen of studenten nu onbewust geletterd te zijn? Nou, ik kom die onbewuste geletterdheid vaker tegen dan ik zou willen.
28 maart 2016 15:00
Tijdens onze lessen doorlopen we met de studenten eigenlijk steeds een cyclus om ervoor te zorgen dat hun teksten steeds beter worden. Een paar weken geleden beschreef ik deze cyclus en begon ik met het delen van enkele werkvormen per fase om deze cyclus goed te laten verlopen. Vandaag de vierde en de overkoepelende fase: het opstellen, aanpassen en realiseren van leerdoelen.
21 maart 2016 15:00
Tijdens onze lessen doorlopen we met de studenten eigenlijk steeds een cyclus om ervoor te zorgen dat hun teksten steeds beter worden. Een paar weken geleden beschreef ik deze cyclus en begon ik met het delen van enkele werkvormen per fase om deze cyclus goed te laten verlopen. Vandaag de derde fase: het geven en ontvangen van feedback.