Recensie: Verwarwoordenboek

27 april 2015 15:00

Jan Renkema kan sinds zijn Schrijfwijzer natuurlijk weinig verkeerds meer doen. Zijn Verwarwoordenboek is dan ook meer dan welkom.

De flaptekst begint met de meest essentiële vraag: wat is het verschil tussen een kus en een zoen? Er zijn dagen dat ik mezelf die vraag niet stel ... Of tussen een ‘frikadel’ en een ‘frikandel’? Ik geloof niet dat ik het boek in de winkel meteen zou aanschaffen na het lezen van deze vraagstukken, maar dat is dan weer het voordeel van online winkelen.

Het boek behandelt zo'n vijfhonderd woordparen op alfabetische volgorde, als een echt woordenboek dus. Kun je je verwarwoord niet meteen vinden, dan is er een uitgebreid register (tweeduizend trefwoorden) aanwezig. Het gaat in dit boek, zoals bovenstaande voorbeelden al lieten zien, niet alleen om woordparen als ‘hen’ en ‘hun’ of ‘omdat’ en ‘doordat’, maar ook om woordparen die bijvoorbeeld verschillen in stijl of die eigenlijk helemaal niet verschillen, zoals ‘iets’ en ‘wat’.

Een zeer handig naslagwerk. De woordparen worden kort en bondig (weer zo'n paar) behandeld en bovenal erg helder. Ook wordt er regelmatig doorverwezen naar andere woordparen. Renkema weet er zo nu en dan een persoonlijke noot in te fietsen, bijvoorbeeld: "In regenpauzes op tennisbanen wil de vraag nog wel eens opkomen of je eigenlijk moet spreken over tweedubbelspel in plaats van over dubbelspel" (blz. 99). Die luchtigheid zorgt ervoor dat het inderdaad mogelijk is om dit boek op je nachtkastje te leggen en elke avond een bladzijde te lezen, zoals ook vermeld werd op de flaptekst. Hier vroeg ik me in eerste instantie overigens af wat de beste man bezielde: een woordenboek op m'n nachtkastje?

Kortom, een handig naslagwerk dat extra bruikbaar is dankzij het uitgebreide register én dat ook nog eens lekker wegleest 's avonds in bed. Dat is een zeldzame combinatie.

Het Verwarwoordenboek is geschreven door Jan Renkema en uitgegeven bij Uitgeverij Boom. Het heeft 339 pagina’s en kost € 24,90.