Kijk- en discussieertips

20 juni 2016 15:00

Het kan aan mij liggen, maar het lijkt net of onderwijs maar hotter en hotter wordt: zo was er veel discussie rondom Onderwijs 2032 en het eindexamen Nederlands. Vandaag verscheen het CPB-rapport ‘Kansrijk onderwijsbeleid’ dat ook al het nodige stof doet opwaaien. Onderwijs is van iedereen en daarom heeft iedereen er iets over te zeggen. Hoe heerlijk én confronterend is het dan om even mee te mogen kijken in de dagelijkse praktijk.

Zelf beweeg ik me vooral in het hbo, maar ik mag graag meekijken in het vo. Heel bijzonder vond ik de op 16 mei uitgezonden documentaire ‘Maatschappijleer’ waarin we mee mogen kijken met kersverse maatschappijleerdocent Daan. De documentaire laat zien waar een beginnend docent allemaal tegenaan loopt en wat een uitdaging het is om een klassengesprek te voeren.

Op 15 juni werd er in de Balie nagepraat over de documentaire met staatssecretaris Sander Dekker, docent Jasper Rijpma en promovendus Bram Eidhof. De avond stond in het teken van het thema burgerschap en tijdens het tweede uur mochten we actief meedenken over hoe burgerschap vorm moet krijgen in het onderwijs. Iedere tafel kwam na een gesprek met enkele conclusies. Die aan onze tafel luidden:

  • De school moet de ruimte bieden om aandacht te besteden aan burgerschapsvorming en aan kwesties die op dat moment belangrijk zijn, bijvoorbeeld door een kringgesprek te faciliteren en bezoeken aan gebedshuizen te organiseren.
  • Docenten moeten de ruimte nemen om initiatieven op te zetten, zoals ontmoeting met een andere school. Daarnaast moeten docenten in staat zijn om te zeggen dat zij het ook niet altijd weten wat ze met bepaalde maatschappelijke kwesties aan moet.
  • Leerlingen moeten aan kunnen geven wat er speelt in hun wereld, zodat daar gesprekken over gevoerd kunnen worden. Op deze manier leren ze meteen gesprekstechnieken aan: naar elkaar luisteren, debatteren enzovoorts.

De hele avond is opgenomen en is terug te zien op de website van de Balie.

Daarnaast is Café Weltschmerz begonnen met een serie gesprekken over onderwijs onder leiding van Ad Verbrugge. Ik moet bekennen dat ik nog niet alle afleveringen heb gezien, maar ik vond het derde deel erg indrukwekkend. Voormalig superschooldirecteur Eric van ’t Zelfde was hierin te gast en zoals altijd wond hij er geen doekjes om. In heldere bewoordingen legt hij uit wat er beter moet in het onderwijs: meer geld naar scholen en minder naar besturen en geen aandacht voor proefballonnetjes als Onderwijs 2032 zolang er nog steeds kinderen opgroeien in armoede.

Ik hoop natuurlijk op een zonnige zomer, maar zo niet: gaat dit zien!