Digitale hulpmiddelen
21 september 2015 15:00
Kahoot
Kahoot is een website waarop je een quiz kunt maken die je studenten met behulp van het digibord en hun smartphone, tablet of laptop klassikaal kunnen maken. Hoe sneller ze een vraag goed beantwoorden, hoe meer punten ze krijgen, dus het is echt een wedstrijd. Ik vind het leuk om mijn les er af en toe mee af te sluiten en studenten voor zichzelf na te laten gaan of ze een onderwerp voldoende beheersen. Een collega heeft bijvoorbeeld een quiz gemaakt met vragen over werkwoordspelling en die geeft vaak een goed beeld van waar de studenten staan. Na afloop download ik dan het overzicht met de scores en zo kunnen de studenten en ik zien bij wie er nog wat werk aan de winkel is. Voor Kahoot is een account vereist voor de docent, niet voor de studenten.
TodaysMeet
TodaysMeet is een soort chatbox waar studenten in kunnen via een link die jij ze geeft. Met hun smartphone, tablet of laptop kunnen ze een vraag beantwoorden of brainstormen over een onderwerp. Hun berichten zijn maximaal 140 tekens. Iedereen kan alle reacties zien en hierop reageren. Het grote risico van TodaysMeet is dat studenten met elkaar blijven ‘chatten’ tijdens de les, omdat de chatroom open blijft staan tot een bepaald moment dat jij hebt ingesteld. De oplossing hiervoor is een account aanmaken en de chatroom weer afsluiten als de discussie voorbij is. Zelf gebruik ik de website bijvoorbeeld om studenten hun leerdoelen te laten formuleren. De transcriptie van het gesprek kun je bewaren, zodat je hier altijd nog op terug kunt komen. Voor TodaysMeet is geen docentaccount of studentaccount vereist, maar het is voor de docent dus wel aan te raden.
AnswerGarden
AnswerGarden lijkt een beetje op TodaysMeet. Het is een website waarop studenten kunnen brainstormen met elkaar, maar hier hebben de berichtjes maar twintig tekens. Van tevoren formuleer je een vraag of opdracht en studenten kunnen hierop reageren. Wanneer je kiest voor de classroom-modus wordt ieder uniek antwoord dat wordt gegeven één keer weergegeven (dus als twee studenten het woord ‘telefoon’ intypen, dan verschijnt dit maar één keer op het bord). Bij de brainstorm-modus wordt een woord steeds groter naarmate het vaker ingetypt wordt. Bij die laatste modus is dus goed te zien welk antwoord vaak wordt gegeven. Ik gebruik AnswerGarden bijvoorbeeld voor het inventariseren van voor studenten bekende voegwoorden of voor synoniemen voor een woord. Voor TodaysMeet is geen docentaccount of studentaccount vereist, maar het is voor de docent wel mogelijk om met een account alle aangemaakte AnswerGardens te beheren.
Padlet
Padlet sluit een beetje aan op TodaysMeet en AnswerGarden, maar het is meer een digitaal prikbord, waarop langere teksten, plaatjes, video’s en documenten geplaatst kunnen worden. Ik gebruik het weleens voor klassen die ik voor langere tijd lesgeef. Dan zet ik er wekelijks een filmpje, plaatje, opdracht of quiz op. Ook zet ik er soms een aantal inleidingen op die studenten vervolgens moeten herschrijven en verbeteren. Ze kunnen elkaars bijdragen zien en hierop reageren. Ook gebruiken we onder collega’s Padlet om lesideeën uit te wisselen. Voor Padlet is een account vereist voor de docent, niet voor de studenten.
Gespeld
Gespeld is een website waarop studenten kunnen oefenen met hun werkwoordspelling. Als ze zich aanmelden krijgen ze dagelijks vier oefeningen in hun mailbox die ze moeten maken. Hoe meer goede antwoorden ze iedere dag geven, hoe meer badges ze kunnen verdienen. Klopt het antwoord niet, dan volgt er een helder en beknopt stukje theorie. Voor Gespeld is een studentaccount vereist en het is daarnaast ook mogelijk om met een docentaccount de vorderingen van je studenten te volgen.
Woordspot en Woordpost
Deze websites van Onze Taal zijn erg handig voor studenten die hun woordenschat willen vergroten. Wanneer ze zich aanmelden voor de mailing, krijgen ze twee keer per week een woord in hun mailbox, met hierbij een definitie, voorbeeld en context. De woorden van Woordspot zijn iets eenvoudiger dan die van Woordpost. Bij die laatste zitten regelmatig woorden die ook ik voor het eerst zie. Voor de websites is geen account nodig, maar je moet wel je e-mailadres achterlaten als je de woorden in je mailbox wilt ontvangen.
Taalvoutjes
Taalvoutjes is een leuke website (en een Facebookpagina) met foto’s van uit het leven gegrepen taalfouten. Door het droge commentaar werken ze vaak op de lachspieren. Ik vind het leuk om mijn les hiermee te beginnen of om de studenten een beetje te testen.
Signalering onjuist spatiegebruik
Een website die vergelijkbaar is met Taalvoutjes, maar dan volledig gericht op onjuist gebruik van spaties. Samenstellingen die los worden geschreven is waarschijnlijk de meest voorkomende fout onder studenten en deze website laat op een grappige manier zien dat een verkeerde spatie een woord van betekenis kan laten veranderen.
Taalwinkel
Een erg handige en uitgebreide website voor studenten in het hoger onderwijs met informatie over het schrijfproces, verschillende tekstsoorten, spelling en grammatica, stijl en woordenschat en algemene studievaardigheden als interviewen, presenteren en samenvatten. Er staan veel filmpjes op de website over bijvoorbeeld het uitbreiden van je woordenschat, doelgroepgericht schrijven en het bepalen van het tekstdoel. Die laat ik regelmatig zien in de klas.
Onze Taal
Onmisbaar voor iedere schrijvende Nederlander is toch wel het Taaladvies van Onze Taal. Werkelijk ieder onderwerp waar studenten tegenaan lopen komt hier aan bod en wordt met behulp van veel voorbeelden uitgelegd. Er is ook een app die op dezelfde manier werkt als de website.
De het
Een handige app voor studenten die soms moeite hebben met het kiezen van het juiste lidwoord. Het woord kan ingevoerd worden en de app geeft het juiste lidwoord. Daarnaast kunnen er oefeningen worden gemaakt en worden er wat regels gegeven ter ondersteuning. Ik heb helaas wel een enkel foutje ontdekt, maar over het algemeen is het een handig instrument. De het is zowel geschikt voor iPhones als Andoidtelefoons.
Arnoud Kuijpers
Deze docent uit het voortgezet onderwijs heeft een eigen YouTube-kanaal waarop hij regelmatig filmpjes plaatst over onder andere schrijfvaardigheid, formuleren, werkwoordspelling en spelling. Erg handig voor studenten die zich wat moeilijker kunnen concentreren op een boek tijdens de les.
Als ik eenmaal begin met een lijst van digitale hulpmiddelen, kan ik niet meer stoppen en zo is deze lijst veel langer geworden dan ik me had voorgenomen. Ik hoop dat andere docenten hier inspiratie uit kunnen halen en ook gaan experimenteren met alle mogelijkheden. Succes!