De Taalprof twee jaar!

12 oktober 2015 15:00

Twee jaar geleden schreven Meli en ik ons in bij de Kamer van Koophandel onder de naam ‘de Taalprof’. Nu vieren we onze verjaardag. Wat is er gebeurd in die tussentijd?

De reden waarom de Taalprof opgericht werd, is in eerste instantie omdat Meli haar eigen bedrijf, Mens & Team, wilde verkopen, zodat ze uiteindelijk haar welverdiende pensioen zou kunnen gaan vieren. Ik had interesse in het bedrijf, maar kon het helaas niet kopen. Daarom richtten we samen iets nieuws op waarmee we uiteindelijk Meli's bedrijf konden overnemen.

In het eerste jaar haalden we een aantal mooie opdrachten binnen, waardoor Meli eigenlijk nog nauwelijks aan haar pensioen kon en wilde denken. Zij deed een coachingsopdracht op de administratie van een hogeschool en begeleidde diverse basisschooldocenten met hun Nederlandse taalvaardigheid. Ik richtte me meer op Amsterdam en gaf een jaar NT2-les aan twee groepen niet-inburgeringsplichtigen: een groep die al jarenlang in Nederland woonde en een groep die kort geleden was gearriveerd. Ik gaf daarnaast trainingen aan vrouwen die ingeburgerd zijn en de stap naar (vrijwilligers)werk willen maken en aan taalcoaches en stagiaires die geïsoleerde anderstalige vrouwen aan huis Nederlandse les gaan geven. Dat laatste doe ik nog steeds.

Onze opdrachten kenmerken zich door de maatschappelijke relevantie, waar we steeds naar op zoek zijn. We hadden ook managementteams kunnen gaan coachen en teksten kunnen schrijven tegen een fiks uurtarief. Hier hebben we bewust niet voor gekozen. Die luxe hebben we, omdat we sinds januari Meli’s grote opdracht in het hbo hebben overgenomen met de Taalprof. Het maakt dat we elke dag dankbaar en tevreden kunnen terugkijken op wat we gedaan hebben die dag.

Meli's krachten liggen in coaching en het intermenselijke contact. Ze is intuïtief en gaat op haar eerste indruk af. Mijn sterke punten zijn spreken voor groepen en interculturele communicatie. Ik ben misschien wat gestructureerder en zakelijker. We vullen elkaar op een mooie manier aan, verrijken elkaar en leren heel veel van elkaar. Ik geloof dat men dit synergie noemt?

Daarnaast hebben we inmiddels een groot team om ons heen met vaste medewerkers, flexers en zzp’ers. We zijn bezig om het team veel democratischer aan te sturen en dat levert mooie nieuwe projecten op en een fijne sfeer.

Eigenlijk was het belangrijkste doel van de Taalprof om met dit bedrijf Meli's bedrijf over te kunnen nemen. Dat is intussen gebeurd en dat bevalt goed. Inmiddels hebben we echter een veel mooier doel: samen ondernemen, mooie dingen doen en nieuwe mensen ontmoeten. We kunnen met een grote glimlach terugkijken op de eerste twee jaar.

Lees hier ook de ervaringen van Kim en Vika bij de Taalprof.