Afscheid

02 januari 2017 15:00

Per 1 januari nemen we afscheid van Meli bij de Taalprof. Voor mij betekent dat afscheid van een fijne collega met wie ik meer dan vijf jaar samenwerkte. Ondanks het verschil in leeftijd en dus levensfase, vonden we elkaar in de gemeenschappelijke wens om het onderwijs te verbeteren en onszelf en ons team te blijven ontwikkelen. Ik zet de Taalprof nu voort met een team van fijne collega’s en heb er ontzettend veel zin in.

In 2011 kwam ik bij Mens & Team terecht, het toenmalige bedrijf van Meli, waar ik mijn eerste ervaringen in het hbo en überhaupt in het onderwijs opdeed. Dat beviel goed. Naast lesgeven was er in een klein bedrijf als Mens & Team altijd ruimte om mee te denken en om extra werkzaamheden uit te voeren, en dat deed ik met plezier. Meli had oog voor de kwaliteiten van mensen en bood kansen voor verdere ontwikkeling. Daar maakte ik dankbaar gebruik van.

We konden het goed met elkaar vinden en op een goede dag vroeg Meli of ik er niet eens over wilde nadenken om haar opvolger te worden over een paar jaar. Ik studeerde nog en stond op het punt om voor een half jaar naar het buitenland te gaan, maar ik vond het een spannend idee. Al denkend over mijn toekomst twijfelde ik altijd over het onderwijs of toch iets in het bedrijfsleven. Dit was een mooie combinatie van beide.

Ik besloot het bij terugkomst in Nederland te doen en in 2013 richtten we samen de Taalprof op. Ik had geen geld om Mens & Team over te kopen, maar met het nieuwe bedrijf konden we in de toekomst Meli’s opdrachten overkopen en zou ik haar uiteindelijk uit kunnen kopen. Daarnaast werkte ik als coördinator bij Mens & Team. De samenwerking ging goed: onze drijfveren kwamen vaak overeen en we vulden elkaar mooi aan. Meli is een creatieveling, een ideeënmens, een doener en een onderwijsmens. Ik ben gestructureerd, ondernemend en een goede organisator. We wisten precies wat de ander nodig had en maakten elkaars werk compleet.

Het ging zo goed dat Meli het in 2015 tijd vond om haar opdrachten bij Mens & Team te verkopen aan de Taalprof. Vanaf dat moment was ik fulltime ondernemer. Van tevoren had ik verwacht dat dat moment pas na vijf jaar zou zijn, maar Meli had er vertrouwen in dat de tijd rijp was en dat ik dit aankon, dat we dit aankonden. Dit vertrouwen kenmerkt haar werkwijze en de manier waarop ze in het leven staat.

Halverwege 2016 voelde Meli dat het tijd werd om echt afscheid te gaan nemen. De werkzaamheden die ze op zich had genomen bij de Taalprof kostten haar veel energie en ze had behoefte aan meer vrijheid en rust en minder verantwoordelijkheid. Ook ik was er klaar voor om alleen verder te gaan. Op 6 juni vertelde Meli dit aan ons vaste team tijdens onze heidag. Achteraf zei ze dat die dag haar echte afscheid was: het was een heerlijke dag met veel onderwijsinspiratie en mooie toekomstideeën voor het bedrijf. Voor haar voelde het alsof al haar wensen uitgekomen waren en ze het bedrijf nu aan ons over kon laten.

Ik heb grote bewondering voor dit besluit, want het vergt moed. Hoewel we drie jaar geleden wisten dat we dit bedrijf oprichtten om ooit weer uit elkaar te gaan, waren de laatste maanden voor ons allebei zwaar en emotioneel. Ons gemeenschappelijke doel viel weg en we moesten allebei onze draai vinden in deze nieuwe situatie. Meli’s afscheid van de Taalprof was sober, op haar eigen verzoek, maar met het boek dat we voor haar gemaakt hadden, met bijdragen van veel oud-medewerkers en medewerkers, was ze ontzettend blij. Alle lof die ze kreeg, bevestigde haar in haar besluit om haar maatschappelijke carrière af te sluiten en zich te gaan richten op haar eigen interesses: filosofie, schilderen, tuinieren, lezen.

Natuurlijk blijven wij elkaar zien en ik hoop dat ik af en toe een mooi succes met de Taalprof kan delen met Meli. Onze samenwerking zou nooit helemaal gelijkwaardig worden: ik was immers een groentje met weinig (levens)ervaring en ik kwam vooral heel veel leren van Meli. Meli genoot van mijn nieuwe energie, ambitie en professionaliteit, maar ik zal nooit terug kunnen doen voor haar wat zij allemaal voor mij heeft gedaan: alle kansen die ze me gunden, alle lessen die ik mocht leren en fouten die ik mocht maken. Het enige wat ik kan doen om mijn dankbaarheid te tonen is de Taalprof verder ontwikkelen tot een mooi en gezond bedrijf dat ook in de toekomst een bijdrage zal leveren aan beter onderwijs. Daar heb ik heel veel zin in!